Cum trăiau românii în anii '60


Greutățile de zi cu zi din viața unui băiat român și a familiei sale sunt prezentate poetic în acest scurt film documentar realizat pentru a fi proiectat în școlile americane. Nu este clar dacă filmul a fost făcut înainte sau după venirea lui Nicolae Ceaușescu la putere (1965). Suntem martori anonimi la viața de zi cu zi a unei familii de maramureșeni din satul Bogdan Vodă. Totul începe dimineața devreme, cu răcoarea apei reci de fântână. Zilele curg cu precizia cu care luna urmează soarelui. Familia se adună întotdeauna seara, la masă. Mâncarea țăranului român e simplă: ciorbă de fasole, brânză, murături, sfânta mămăligă…

Primăvara, ciobanii pleacă la stână. Tot satul are oile la munte. Meșteșugul lemnului e pecetea Maramureșului. Scândura ar putea fi șlefuită deja cu mașinile, dar prin părțile acestea așa s-au făcut lucrurile întotdeauna. Privind acest film documentar despre viața în satul romanesc de acum 50 de ani ne cutremură un sentiment de „nu îmi vine să cred, parcă este cu totul altă lume.” Și sunt doar 50 de ani de atunci…
Însă încă de atunci se vedeau semințele părăsirii satului, după cum spune la un moment dat chiar naratorul: „mulți dintre ei vor să plece la oraș, pentru că acolo viața e mai ușoară…” Deznodământul îl cunoaștem cu toții: urmașii lui Radu stau la oraș, în chirie, cu puține speranțe că își vor cumpăra vreodată propria casă din bruma de bani pe care îi câștigă lunar la loc de muncă trist. Adio casa ta de la țară, adio relații sociale strânse cu toată comunitatea! La bloc, majoritatea “vecinilor” nici nu se cunosc între ei…
Viața unui tânăr român din anii ’60 pare un basm frumos, țesut dintr-un material fin în care ne îmbrăcam, cândva, copilăria


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu