A FOST ODATA IN TRANSILVANIA



Masacrul din Ip a făcut parte din seria masacrelor antiromâneşti desfăşurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. Acest film documentar prezintă ce s-a întâmplat în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, când trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupaţie cantonată în oraşul Şimleul Silvaniei, împreună cu localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Straja naţiunii (“Nemzetőrség”), au ucis 157 de localnici români. După Dictatul de la Viena din 30 august 1940, Nord-Vestul Transilvaniei a intrat sub ocupaţie maghiară. Teritoriul ocupat de horthyşti în timpul celui de-al doilea război mondial a rămas în istorie sub numele de Transilvania de Nord şi cuprindea nord-vestul regiunii cu acelaşi nume, precum şi ţinuturile secuieşti. Un număr de 8 judeţe din totalul de 23, câte număra Transilvania în perioada interbelică, au fost înstrăinate în întregime, iar alte trei au fost despărţite în două. Astfel, judeţul Sălaj a fost şi el alipit Ungariei, iar la data de 8 septembrie 1940 Armata a II-a a intrat în oraşul Zalău. Imediat după ocuparea teritoriului transilvănean, a început seria masacrelor împotriva populaţiei civile româneşti. Cel mai afectat de teroarea horthystă a fost Sălajul, unde au fost masacraţi 477 de români.
afo odat latrasv from IzaVideo on Vimeo.

Adevaruri tulburatoare - Manastirea Petru Voda


Mănăstirea Petru Vodă, ctitoria Părintelui Justin Pârvu, aduce acuzaţii extrem de grave Serviciului Român de Informaţii. Mănăstirea a transmis o scrisoare în care face apel la serviciile de informaţii să-şi ia "slugile" de pe capul ei.
Scrisoarea mănăstirii integral:
"Rugămintea obştii Mănăstirii Petru Vodă către serviciile de informaţii: Luaţi-vă slugile şi lăsaţi-ne în pace
Tovarăşi,
După întemeierea acestei sfinte mănăstiri în anii 1991-1992, văzînd afluxul de credincioşi către Prea-cuviosul Părinte Justin Pârvu şi numărul mare de fraţi care vin aici şi vor să rămînă în preajma sfinţiei sale, aţi luat cîteva măsuri (“operative”, cum le numiţi voi) împotriva unuia din puţinii oameni luminaţi care puteau întoarce această ţară la Dumnezeu:
- împroşcarea părintelui şi a obştii sale cu invective (vi le reamintim noi: extremişti, fanatici, legionari, schismatici, eretici) şi continua defăimare a noastră, defăimare foarte activă şi astăzi;
- încercarea de izolare a mănăstirii atît la nivelul simplilor credincioşi, cît şi la nivelul clericilor, mai ales a ierarhilor (oare cîţi dintre ei nu au auzit, cel puţin o dată în viaţă “Nu mergeţi acolo, că nu e bine”?);
- infiltrarea obştii cu tot felul de “poame”, indivizi neputincioşi, stăpîniţi de patimi şi de multe ori cu boli mintale, pe care apoi i-aţi folosit ca şi cîrtiţe ce v-au furnizat în continuu material informativ;
- infiltrarea bloggerului Gabriel Teodor Gioacăş (alias apologeticum.ro) în luna Februarie 2009 şi transformarea lui în portavoce virtuală a mănăstirii şi a părintelui, prin care aţi otrăvit sufletele credincioşilor din această ţară şi continuaţi pînă astăzi să le otrăviţi;
- şantajul continuu la care l-aţi supus pe Părintele Justin Pârvu, iar astăzi pe urmaşul său de drept, Părintele Hariton Negrea.
Raportul SRI de activitate anuală încredinţat parlamentului şi publicat în presă pînă acum 10 ani conţinea un capitol intitulat “Extremismul în Biserica Ortodoxă Română”, în care erau descrise cu lux de amănunte, deşi fără nume, fapte petrecute în mănăstirea noastră, prin purtarea voastră de grijă.
Tovarăşi,
Aţi trăit şi încă trăiţi pe spinarea poporului român, din a cărui muncă aţi fost şi încă sînteţi plătiţi, dar nu pentru a depărta poporul de Dumnezeu şi de mîntuire şi a-l otrăvi sistematic prin diversiuni şi activităţi subversive puse la cale de minţile voastre stăpînite de cei răi şi vicleni.
De curînd aţi pus la cale un nou scandal, prin agenţii voştri locali, prin dezgroparea tîlhărească a Părintelui Gheorghe Calciu, care a spus despre voi înainte de plecarea din lumea aceasta: “se vor lupta cu noi şi după ce vom muri”. Această nelegiuire a pus capac răbdării noastre, şi ştiţi asta. Noi, obştea mănăstirii, am hotărît să-i scoatem dintre noi, după porunca Sfîntului Apostol Pavel (1Cor 5:13, Tit 3:10).
Ca să îi reprimim, l-aţi şantajat pe Mitropolitul Theofan al Iaşilor, l-aţi şantajat pe părintele Hariton, stareţul nostru, şi probabil că şantajul nu s-a oprit aici, de vreme ce nici exarhul local, Luca Diaconu, nu a mai ajuns să verifice unde sînt slugoii voştri după ce l-aţi sunat să se întoarcă acasă.
Tovarăşi,
Înţelegeţi că răbdarea noastră a ajuns la un capăt şi că aţi depăşit măsura. Vă rugăm să vi-i luaţi din mănăstirea noastră atît pe monahul Teodot (Marius) Rogojină – pe care, prin faptul că îl ţineţi aici doar pentru că e fratele unui ofiţer SRI (?), îl văduviţi de un tratament psihiatric corespunzător afecţiunilor sale mintale -, cît şi pe prea-nefericitul Gabriel Teodor Gioacăş (“frate” care după patru ani de mănăstire nu cunoaşte Psalmul 50 şi nici alte rugăciuni pe care le ştiu chiar şi cei ce nu au putut să termine 8 clase), un om fără nici o legătură cu viaţa monahală, singurul său motiv de a fi aici fiind provocarea evreilor de pretutindeni, smintirea credincioşilor, politizarea învăţăturilor Părintelui Justin, defăimarea şi negarea ortodoxiei şi sfinţeniei părintelui şi tragerea mănăstirii noastre în scandaluri mediatice. Luaţi-i voi, ca să nu vi-i aducem noi la uşă.
În cazul în care veţi continua cu ameninţări şi şantaje, vă rugăm să nu ne consideraţi responsabili pentru felul în care vom reacţiona.
Aşadar: vă rugăm să vi-i luaţi cît mai grabnic dintre noi pe aceşti doi şi să ne lăsaţi să lucrăm poruncile Evangheliei Mîntuitorului Hristos. Cîtă vreme nu vor mai fi aici slugile voastre, vă veţi pierde obiectul de activitate, iar noi vom putea în cele din urmă să ne vedem de călugărie. Dacă vreţi să ne distrugeţi, pe capul vostru va fi aceasta, iar dacă veţi unelti să ne scoateţi de aici, vă avertizăm că vom pleca cu tot cu Părintele Justin şi cu morţii noştri din cimitir şi cu toate sfintele moaşte din mănăstire.
În numele obştii mănăstirii,
monahul Filotheu Bălan,
purtător de cuvînt al Mănăstirii Petru Vodă"

PARINTELE ARSENIE BOCA – “UN OM LUMINAT”: emisiunea In Premiera (Antena3) si marturii despre MINUNILE DE LA PRISLOP



Se spune că a fost un amestec desăvârşit de credinţă, geniu şi clarviziune. Cei care l-au cunoscut spun că nu au plecat niciodată de la el fără să fi trăit o minune. Fie că a fost vorba de o boală vindecată sau de un răspuns pe care îl căutau demult. La 22 de ani după moarte la mormântul lui, ca o grădină veşnic înflorită e mereu plin de oameni. Toţi spun că Arsenie Boca face minuni chiar şi acum de dincolo de viaţă.

Viata si minunile Parintelui Arsenie Boca



Părintele Arsenie Boca (1910-1989) – o mare personalitate bisericească și harismatică ortodoxă din România - După liceul ”Avram Iancu” de la Brad (județul Hunedoara), a urmat Academia Teologică de la Sibiu și Institutul de Belle Arte din din București, frecventând în paralel și cursuri de medicină. După 4 luni petrecute la Muntele Athos din Grecia, a intrat în monahism la mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus (județul Brașov) unde a fost preot și stareț până în noiembrie 1948 când a fost transferat de către Mitropolitul Nicolae Bălan al Transilvaniei la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului (județul Hunedoara), până în mai 1959 când a fost scos pe nedrept din mănăstire în timpul prigoanei comuniste. A lucrat apoi la Atelierele Patriarhiei Române din București, sub ocrotirea Patriarhiului Iusitinian al României, iar după pensionarea din 1967 a pictat vreme de 15 ani la biserica ortodoxă ”Sfântul Nicolae”” din Drăgănescu (județul Giurgiu). A fost permanent urmărit și închis de mai multe ori, pentru credința creștină. Fiind înzestrat de Dumnezeu cu daruri duhovnicești excepționale a avut și are o uriașă influență în poporul ortodox român, bucurându-se de un adevărat cult. A murit la Sinaia în 28 Noiembrie 1989, fiind înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul devenindu-i unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din România.

Chasing Ice (2012) Goana după gheață



Apreciatul fotograf de mediu James Balog era pe vremuri sceptic în ceea ce priveşte schimbarea climei. Dar programul său Extreme Ice Survey îl face să descopere că planeta noastră e în schimbare. În Changing Ice, Balog utilizează camere revoluţionare pentru a surprinde, pe o perioadă de mai mulţi ani, evoluţia gheţarilor. Clipurile sale video bântuitor de frumoase comprimă ani în secunde şi arată milenari munţi de gheaţă dispărând într-un ritm îngrijorător.

FATA IN FATA CU NECUNOSCUTUL EM. 6 TV

Față în față cu necunoscutul este o emisiune realizată de profesorul doctor Lucian Iordănescu, psiholog si parapsiholog. O emisiune de cunoaștere, inițiere în psihologie și parapsihologie, studierea fenomenelor paranormale , spiritualutate, stiință, terapii, sănătate.

Black Projects si tehnologia energiei libere



Demonii, vrăjitoria și magia neagră



Cometa Ison. Evenimentul. Adevarul despre ele




Cercetatorii romani lucreaza fara pauza pentru o premiera mondiala.
Vor sa fie cei dintai care vor monitoriza si vor recupera ramasitele cometei ISON, care s-a dezintegrat la sfarsitul anului trecut.
Oamenii de stiinta au lansat deja un balon deasupra atmosferei terestre, si au surprins imagini cu fragmente din corpurile ceresti, pe care acum le analizeaza.
Urmatorul pas este sa le aduca la sol.
Lansarea balonului a fost gandita pana la ultimul detaliu. Doar in aceasta perioada, pamantul trece prin norul cosmic format in urma dezintegrarii corpului ceresc.Balonul se va inalta la 40 de kilometri deasupra solului. Daca totul merge conform planului, la acea inaltime, echipamentele vor putea monitoriza ramasitele cometei ISON care s-a dezintegrat la sfarsitul anului trecut, la trecerea pe langa Soare.
La iesirea din atmosfera terestra, acolo unde a ajuns balonul, conditiile seamana cu cele din spatiul cosmic. Adica presiunea este similara cu cea de la suprafata planetei Marte, iar temperatura ajunge la minus 60 de grade Celsius.
Zborul a fost monitorizat in permanenta printr-un sistem radio, care a transmis, in timp real, coordonatele balonului.
"Exista o componenta mare de sansa, mai ales in capturarea pariculelor cometei ISON, masurarea in domeniul frecventelor foarte joase este mai probabila decat capturarea, dar daca reusim sa capturam exista practic o captura unica la nivel mondial.", a declarat Florin Mingireanu, cercetator stiintific la Agentia Spatiala Romana.
Experimentul este realizat de cercetatorii unei asociatii stiintifice din Galati, in colaborare cu cei de la Agentia Spatiala Romana. Daca va fi dus pana la capat, va fi o realizare uriasa pentru oamenii nostri de stiinta, mai ales ca toate echipamentele folosite au fost proiectate si construite in Romania.Cometa ISON a supravietuit trecerii sale pe langa Soare, joi, si a fost denumita "cometa zombie" de catre astronomii americani, care considera ca acest corp ceresc neobisnuit "s-a intors dintre morti", informeaza lefigaro.fr
Soarta cometei ISON i-a ingrijorat pe astronomii care urmareau cu mare atentie trecerea acesteia la mica distanta de Soare in cursul zilei de joi. La doua ore dupa ce s-a apropiat la ceva mai mult de 1 milion de kilometri de suprafata astrului - o distanta considerata mica, intrucat ea este mai mica decat diametrul Soarelui -, ISON nu reaparuse inca in zona monitorizata de sondele spatiale Soho si Stereo, care filmeaza evenimentele petrecute in apropiere de Soare.
Trecerea cometei ISON pe langa Soare s-a produs cu o viteza uluitoare, care a atins 1,4 milioane de kilometri pe ora.
Concluziile initiale ale expertilor indicau faptul ca ISON, un bulgar urias de gheata si praf stelar, venit de la marginea Sistemului Solar, nu a supravietuit temperaturilor de cateva mii de grade Celsius in timpul apropierii de Soare si ca acest corp ceresc s-a dezintegrat.
Ar fi fost o soarta tragica, pe care anumiti astronomi au si prezis-o, dar care ar fi anulat orice sansa de a putea observa cometa pe cerul nocturn la inceputul lunii decembrie, cu ochiul liber in cel mai bun caz sau cu binoclul.
Vineri, insa, spre surpriza specialistilor, o pata stralucitoare si-a facut aparitia pe imaginile captate de sonda Soho, exact in locul in care era asteptata traiectoria cometei ISON.

"Nu mai vedeam decat o coada foarte mica, ce pare sa provina din resturile de praf ale cometei, iar, apoi, putin cate putin, o condensare stralucitoare a reaparut pe imagini", a explicat Dominique Bockelée-Morvan, astronom si director de cercetare la Centrul National de Cercetari Stiintifice afiliat Observatorului din Paris.
Aceasta "condensare stralucitoare" reprezinta un semn care atesta faptul ca nucleul cometei - sau ceea ce a mai ramas din el - a redevenit activ si a reinceput sa emita gaze si praf, fiind incalzit de Soare.
"Un filon stralucitor de material, care se indeparteaza de Soare, a aparut pe imaginile transmise de Solar and Heliospheric Observatory, operat de Agentia Spatiala Europeana si de NASA, in noaptea de joi spre vineri", se afirma intr-un comunicat postat, vineri, pe site-ul NASA, citat de agentia Reuters.
"Nu stim deocamdata daca este vorba de resturi ramase din cometa sau daca o parte din nucleul cometei a supravietuit", afirma NASA.
Analizele preliminare sugereaza faptul ca cel putin o parte din nucleul cometei ISON este intact.
Deocamdata este prea devreme pentru ca astronomii sa poata spune daca ISON a ramas intacta sau a fost fragmentata si sa indice procentul din masa initiala care a fost conservat, dar, in orice caz, masa ramasa este suficienta pentru a forma un nucleu cu o activitate vizibila.
Expertii vor trebui, de asemenea, sa explice motivul pentru care ISON a ramas invizibila pentru o perioada atat de indelungata dupa trecerea pe langa Soare. Una dintre ipoteze este aceea ca temperatura din acea zona a fost atat de ridicata, incat particulele de praf au fost arse si vaporizate instantaneu si, astfel, in urma cometei nu a mai ramas niciun fel de material care sa disperseze lumina si sa faca vizibila aceasta cometa.
Nucleul in sine este deocamdata invizbil, intrucat este de o culoare foarte inchisa si trebuie sa aiba, potrivit expertilor, un diametru mai mic de un kilometru. Indepartandu-se suficient de mult de Soare, temperatura a coborat suficient de mult pentru ca particulele de praf sa poata sa supravietuiasca.
ISON a captat atentia comunitatii astronomice dupa descoperirea ei in septembrie 2012 de doi astronomi rusi, intrucat ea reprezinta o dovada a originii Sistemului Solar, format in urma cu 4,5 miliarde de ani. Cometa a scapat abia in urma cu cateva milioane de ani din Norul Oort, un fel de "parcare" a cometelor, la marginea Sistemului Solar, aflat la jumatatea distantei dintre Soare si cea mai apropiata stea.
Anumiti astronomi au crezut initial ca ISON era o cometa foarte mare cu un nucleu avand un diametru de multi kilometri. Dar, atunci cand cometa a trecut foarte aproape de Marte, o sonda martiana a NASA a putut sa o fotografieze si a indicat un diametru maximal de doar 1,2 kilometri, inferior diametrului mediu al cometelor.
Intrucat ISON a fost detectata foarte departe in Sistemul Solar, astronomii au avut la dispozitie mult timp sa o observe. Masuratorile lor au aratat mai ales faptul ca nucleul cometei era inconjurat de un nor de dioxid de carbon (CO2).


TERRA GALACTICA

Documentarul face parte dintr-o serie de cinci episoade care prezintă aspecte nedezvăluite până în prezent despre civilizaţiile extraterestre benefice ce interacţionează cu anumite fiinţe umane de pe planeta noastră. 
Ţelul principal al seriei este acela de a transforma modul în care lumea percepe existenţa şi modul de acţiune al acestor civilizaţii extraterestre.
Primul episod revelează informaţii, corelaţii şi mărturii ale unor fiinţe umane care au fost contactate de reprezentanţi ai civilizaţiilor extraterestre benefice, într-o prezentare ce creează o ambianță specială.

Influența gândurilor asupra corpului fizic



COSMIC CONFLICT-ORIGINEA RAULUI




100 Greatest Discoveries EP 9 ❀TOP TEN online subtitrat hd

               TOP 10 

100 Greatest Discoveries EP 8 FIZICA online subtitrat hd

FIZICA

100 Greatest Discoveries EPISOD 7 MEDICINA online subtitrat hd

MEDICINA

100 Greatest Discoveries EPISOD 6 GENETICA online subtitrat hd

EVOLUTIA

100 Greatest Discoveries EPISOD 5 EVOLUTIA online subtitrat hd



EVOLUTIA

100 Greatest Discoveries EPISOD 4 Earth Sciences online subtitrat hd

 GEOLOGIA

100 Greatest Discoveries EPISOD 3 CHIMIE online subtitrat hd

CHIMIA

100 Greatest Discoveries EPISOD 2 BIOLOGIA online subtitrat hd



BIOLOGIA

The Wildest Dream (2010)

Filmul ne prezintă cum povestea lui George Mallory, primul om care a urcat pe Everest, se intersectează cu povestea alpinistului Conrad Anker. Acesta îl găseşte pe Mallory congelat, 75 de ani mai târziu. Este un film despre expediţia în care Mallory şi Irvine au dispărut pe Everest în 1924. Filmat în 2007, în timpul unei expediţii pe acoperişul lumii, îi vom găsi pe Conrad Ankerdans în rolul lui Mallory şi pe Leo Houlding în cel al lui Irvine. Cei doi alpinişti au folosit pentru reconstituirea îmbrăcăminţii şi a echipamentelor din anul 1924.

Born to be Wild 2011 online subtitrat



Born to be Wild este un documentar a carui poveste este inspirata de iubire, daruire si legatura remarcabila intre oameni si animale. Acest film este un documentar despre urangutanii si elefantii orfani si despre oamenii extraordinari, care prin faptul ca salveaza si cresc acesti orfani ajuta totodata la salvarea speciilor pe cale de disparitie.

China contra SUA - Imperii la război

"Un post estonian de televiziune digitală, ETV2, abia înfiinţat în august 2008, cu ocazia Jocurilor Olimpice, transmitea în acel an un documentar incitant, China vs USA: Empires at War, creaţia a doi cineaşti colaboratori ai reţelei France 5, Anthony Dufour şi Olivier Chopin, care răsăreau din anonimat abordând un subiect fierbinte al politicii mondiale postbelice, rivalitatea dintre unicele super puteri militare mondiale actuale, China şi SUA, după regresul accentuat suferit de Rusia la finalul războiului rece.

Utilizând mărturii ale unor specialişti militari occidentali, chinezi şi taiwanezi, documentarul capătă o dinamică accentuată, prin inserarea firelor narative ale conflictelor recente dintre cei doi giganţi, privite din unghiuri diferite, de profesionişti ai serviciilor secrete, relevând realitatea cutremurătoare a conturării tot mai accentuate a unui nou gen de conflict, un război nerestricţionat, cu nenumărate câmpuri de bătălie, mergând din spaţiul cosmic până pe internet sau din domeniul financiar până la controlul resurselor naturale ale planetei.

Am ţinut să traduc acest documentar, poate şi din cauza implicării celor două ţări ca protagoniste de frunte într-un conflict mondial potenţial, menţionat de unele dintre catrenele premonitorii ale lui Michel de Nostredame sau Nostradamus (1503-1566), finalizat pare-se cu dezmembrarea SUA şi intervenţia decisivă a Chinei contra forţelor aliate ruso-arabe, favorizând instalarea unei păci mondiale ce ar putea dura cel puţin 1.000 de ani.

Personal nu am încredere în aceste premoniţii ale lui Nostradamus, însă, fiindcă le consider că fac parte din strategiile de manipulare a opiniilor, către acceptarea unor scenarii apocaliptice, mai ales că există dovezi, pe de o parte, care atestă calitatea sa de agent secret al Casei de Valois, iar pe de altă parte un document din 1995, semnat de Pierre Plantard de Saint-Clair (pentru cunoscători acest nume spune multe) certifică fără tăgadă calitatea acestuia de Mare Maestru al Ordinului Prieuré de Sion, la 1556.

Revenind la film, contrar afirmaţiei comentatorului, cele două ţări nu s-au întâlnit prima oară, faţă în faţă, într-un conflict militar în 1996, în cea de a treia criză din Strâmtoarea Taiwan, când americanii au trimis în zonă două portavioane, împreună cu grupurile lor de luptă - iniţial USS Independence, urmat la trei zile diferenţă de USS Nimitz -pentru a pune capăt manevrelor cu muniţie reală de luptă, efectuate de armata chineză şi ordonate de preşedintele Jiang Zemin, ca răspuns la alegerile desfăşurate în Taiwan.

La finalul primului război anglo-chinez (1839-1842), cunoscut mai bine sub denumirea de "primul război al opiului", americanii profită de semnarea tratatului pace cu dinastia Qing, năpustindu-se pe uşa din spate pe o poziţie strategică, ce le permitea, deja, doi ani mai târziu, să participe din plin la vasalizarea Imperiului de Mijloc, rotunjindu-ţi profiturile din comerţul cu opiu iniţiat de britanici.

Nimic nu i-a împiedicat să-şi consolideze poziţia în zonă, rămânând într-o expectativă dubioasă în "cel de-al doilea război al opiumului"- finalizat dezastruos pentru chinezi, în pofida unei superiorităţi numerice de 10 la 1 faţă de trupele anglo-franceze, prin fuga şi moartea împăratului şi incendierea Palatului de Vară - dar s-au insinuat tupeist la masa tratativelor, profitând din plin, alături de ceilalţi occidentali, de umilirea Chinei şi de toate înlesnirile comerciale consfinţite prin Tratatul de la Tianjin, din 1858.

Nu este mai puţin adevărat că nu au ajuns niciodată într-o confruntare directă, dar în războiul din Coreea (1950-1953) şi în cel din Vietnam (1955-1975), forţele comuniste au fost sprijinite din plin de trupele Armatei Populare Chineze, americanii aflându-se fireşte în tranşeele opuse, ca artizani ai celor două conflicte.

Şi chiar mai direct de atât, imperialismul american nu se dezminte, când intervine nejustificat în războiul civil din 1950, între forţele comuniste comandate de Mao Tse-tung şi cele "naţionaliste" ale generalului Chiang Kai-shek, împiedicând revenirea Taiwanului (fostă Formosa) în componenţa definitivă a Chinei, după ce fusese separată iniţial de ţara mamă de către japonezi, prin prevederile Tratatului de la Shimonoseki, din 1895.

Este foarte interesantă poziţia SUA în aceste conflict, din mai multe puncte de vedere:

1. Aparent SUA luptă contra comunismului, etichetându-l convenabil pe Chiang Kai-shek ca "naţionalist", deşi acesta organizase Kuomintangul în cel mai pur stil leninist, înlăturase brutal dizidenţii şi interzisese democraţia.

2. Chiar naţionalist să fi fost generalul chinez, cum se împacă asta cu alergia americanilor pentru această noţiune echivalentă cu terorismul, în viziunea lor ?

3. Relaţia dintre Chiang Kai-shek şi SUA era foarte tensionată, în urma executării unor ofiţeri operativi ai OSS (predecesoarea CIA), pe care generalul îi bănuise că ar fi complotat împotriva regimului său, după ce se exprimase în repetate rânduri contra intenţiilor imperialiste ale americanilor.

Din punct de vedere istoric, putem concluziona fără mari eforturi, dincolo de pretenţiile hegemonice actuale ale Chinei, justificate din plin poate de cei peste 1,3 miliarde de locuitori şi de o economie extrem de puternică, aflată în plin avânt, că toată această relaţie turbulentă  reprezintă un motiv suplimentar, de afirmare a voinţei de a nu accepta un loc secund în arena politică mondială.

Aversiunea mea adâncă faţă de "Satanele" Unite, m-ar putea îndemna să mă bucur de existenţa unui factor de echilibru, fie el şi cu ochi oblici, în absenţa căruia sunt sigur că oculta mondială ar fi definitivat de multă vreme statul fascist global, dar regimul dictatorial chinez mă împiedică să fiu prea entuziast, din acest punct de vedere, sperând mai degrabă într-o eternă remiză, decât într-un şah-mat al vreunei tabere.

Strategia Chinei constă în proiectarea liniei "defensive" costiere la sute de mile marine depărtare, ignorând desigur noţiunea "perimată" de ape internaţionale.

Aproape că nu e nici o diferenţă între limbajele celor două imperii: chinezii gândesc deocamdată în termeni de "sute de mile", ca limită de protecţie, iar americanii gândesc, încă de la definirea doctrinei Monroe, din 1823, în termeni de mii de mile, dacă se poate chiar circumterestru.

Chinezii nu "văd" deocamdată dincolo de Taiwan - până când vor rezolva această problemă, fireşte - în timp ce securitatea naţională americană este ameninţată paranoic şi de un trib de papuaşi care inventează un arc mai performant.

Ceea ce ambele tabere ignoră să amintească, de fiecare dată, foarte convenabil fireşte, este faptul că dezvoltarea armelor postate pe sateliţi, a aviaţiei strategice şi a rachetelor cu rază medie sau lungă de acţiune, au transformat noţiunea de graniţă fizică, într-un eventual conflict militar, într-o glumă proastă; nici o zonă a globului nu se mai află la adăpost de asemenea arme, aşa că motivaţiile ce ne sunt servite în baza celor două doctrine enunţate anterior, sunt simple sfidări.

De altfel, strategii ambelor imperii nici măcar nu sunt originali, dacă facem un mic efort şi ne amintim de "extinderea spaţiului vital" al naziştilor, care se sufocau chiar şi în interiorul unor graniţe ce se confundau cu ale Europei, la nivelul anului 1941.

"Taiwan este o democrație", "SUA dorea o Chină puternică, unită şi democrată în WW II", "SUA are obligaţii legale faţă de Taiwan" - după cum puteţi constata şi singuri, limbajul de lemn al politicii americanilor nu aduce nimic nou, deşi strategic vorbind par a fi din ce în ce mai proşti.

În primul război din Golf, americanii un distrus obiective militare esenţiale ale lui Saddam Hussein, dirijându-şi rachetele cu precizie, în baza semnalelor emise de chip-urile integrate într-o serie de imprimante, pe care le vânduseră în prealabil fostului lor aliat.

Fiind loviţi de amnezie probabil, au luat decizia de achiziţionare a 16.000 de computere chinezeşti Lenovo, pe care le-au integrat, în parte, în reţele sensibile ale guvernului - măsură ce pare a fi extrem de stranie - oferindu-le pe tavă, chinezilor, acces direct la informaţii secrete vitale - informaţie pe care nu o putem contesta, dacă vine din partea  lui Larry Wortzel, care va rămâne, până în 2013, membru al comisiei speciale, pe care a condus-o între 2006 şi 2009.

Fără dar şi poate că informaţiile prezentate în documentar, de specialiştii ambelor tabere, trebuie tratate cu extremă circumspecţie, însăşi poziţia lor de experţi nepermiţându-le să fie pe deplin obiectivi sau să spună întreg adevărul într-un documentar.

Una dintre "micile" dezinformări este, de fapt, destul de uşor de depistat, din partea colonelului Wang Xiangsui, strateg la Colegiul de Război al Chinei, când susţine că americanii au fost intimidaţi de armata chineză, menţinând "primul portavion" la o distanţă de peste 1.100 de kilometri, dând a înţelege unui neofit că erau complet în afara conflictului, la acea distanţă, ceea ce nu este chiar o minciună, ci mai degrabă un neadevăr.

Realitatea este cu totul alta:

1. Denumirea de "grup de luptă" al unui portavion defineşte, de regulă, un portavion, 2 crucişătoare purtătoare de rachete, 2 nave antiaeriene şi 1-2 distrugătoare sau fregate antisubmarin. Un astfel de grup va acţiona întotdeauna de la distanţă, fără a risca să intre în raza de acţiune a bateriilor de coastă sau a rachetelor antinavă ale unor forţe navale ostile.

2. Acel prim portavion era Independence, din clasa Forrestal, pe care era ambarcată, încă din august 1990, Carrier Air Wing Fourteen, în componenţa căreia intrau 4 escadrile de F-18 Hornet şi Super Hornet. Raza de acţiune a unui astfel de avion este între 740 km şi 2.000 km, funcţie de varianta de înarmare, la o viteză maximă de 1,8 Mach. Deci, pe de o parte, nu se aflau deloc în afara razei de acţiune, la 1.100 km depărtare şi, pe de altă parte, fie şi zburând la numai 1,5 Mach şi tot s-ar fi aflat la mai puţin de 40 de minute de zona acţiunilor de luptă.

Imixtiunea brutală a americanilor în problema taiwaneză, protejând, de fapt, interese comerciale majore - industria semiconductorilor - îmi lasă un gust amar, aducându-mi aminte de obrăznicia cu care s-au exprimat împotriva noastră în arena politică, în repetate rânduri, privind Insula Şerpilor, de pildă, ca să nu mai vorbesc de problema reabilitării mareşalului Antonescu, când au fost din nou contra, prin vocea năucilor Alfonse D'Amato (senator) şi Christopher Smith (congresman), deşi un trădător ce le-a fost slugă preaplecată, ca Pacepa, şi-a primit cu nesimţire toate "drepturile".

În aceeaşi ordine de idei, mi s-a părut normal ca China să-şi folosească dreptul de veto, ca membră a Consiliului de Securitate, pentru a împiedica recunoaşterea de către ONU a statului marionetă Taiwan, deşi, din perspectiva timpului, poate că ar merita să fie lăsat să-şi stabilească singur destinul, fapt puţin probabil constatând similitudinea dintre fosta armată sovietică şi "Armata Populară de Eliberare", care eliberează oricum şi pe oricine, chiar dacă cei în cauză nu doresc asta.

Noţiunea de imperiu, fie chinez, fie american, îmi repugnă aproape în orice context, dar mă văd nevoit să o accept din considerente de echilibru planetar, de această dată, problema chineză fiind departe de a-şi fi găsit o rezolvare, în spatele uşilor închise ale Pentagonului şi ale Casei Albe, fiindcă spre deosebire de sovietici care s-au lăsat, neinspirat, atraşi într-o sufocantă cursă a înarmării, ce i-a eliminat din istorie, chinezii au optat inteligent pentru o strategie de gherilă, exploatând punctele slabe, economice şi militare, ale unui adversar nedeclarat pe faţă, dar de ale cărui intenţii malefice nu cred că se mai poate îndoi cineva."

Maria Lataretu. Ultimul cantec, ultima zi



Cine e Maria Lătărețu? Cei din generația tânără nici nu au auzit de ea, iar pentru cei care încă îi mai ascultă cântecele este un personaj construit mai mult din umbre. Câteva pagini de internet, sumare și neîngrijite, sunt de acord doar în două chestiuni: a fost o cunoscută interpretă de muzică populară și a murit pe scenă, cântând. O moarte plină de măreție, ca în tragediile antice. În rest, data nașterii, data morții și alte repere biografice diferă de la o pagină la alta, de la un document la altul, de la autor la autor. Bibliotecile nu oferă decât două cărți și o broșură care se contrazic în sine, dar și una pe alta. Ziarele mai vechi și mai noi, cu articole scrise parcă de aceeași mână, reiau ca niște flașnete doar mărturiile subiective și incomplete venite în primul rând din familia cântăreței.
În această confuzie totală și netulburată, numai moartea Mariei Lătărețu este un fapt cert. Însă circumstanțele morții sunt și ele un nod gordian pe care timpul scurs de atunci l-a încâlcit și l-a strâns și mai tare.

Cel mai mare român – Ștefan cel Mare

În anul 2006, Ştefan cel Mare a fost desemnat cel mai mare român al tuturor timpurilor, în campania Mari Români de la TVR, acumulând 77.493 de voturi (21,30%) din totalul de 363.846 exprimate. Regele Carol I s-a situat pe locul al doilea, cu 52.474 de voturi, adică 14,42%. Mihai Eminescu a fost pe locul al treilea, cu 50.640 de voturi (13,92%). Clasamentul până la locul 10 arată astfel: locul 4: Mihai Viteazu – 48.725 voturi (13,39%); locul 5: Richard Wurmbrand – 46.973 voturi (12,91%); locul 6: Ion Antonescu – 27.483 voturi (7,55%); locul 7: Mircea Eliade – 17.019 voturi (4,68%); locul 8: Alexandru Ioan Cuza – 16.383 voturi (4,50%); locul 9: Constantin Brâncuşi – 14.831 voturi (4,08%) şi locul 10: Nadia Comăneci – 11.825 voturi (3,25%).
Vlad Craioveanu a fost avocatul “celui mai mare român din toate timpurile” într-un film documentar despre viața domnitorului Ștefan cel Mare, care a deschis seria dezbaterilor 10 Mari Români, realizată de TVR. Craioveanu a avut parte de câteva momente mai puţin plăcute pe parcursul filmării documentarului prin intermediul căruia l-a susținut pe domnitorul Ştefan cel Mare.
Am fost la mănăstirile din Moldova (Putna, Suceava, Voroneţ), unde călugării au crezut că sunt un mare savant, specialist în istorie, iar călugăriţele au fost de-a dreptul supărate pentru că un personaj cu părul explodat ca mine a ajuns să-l susţină pe Ştefan cel Mare. Oricare dintre ele ar fi putut să facă acest lucru, nu eu… Abia am aşteptat să terminăm filmările şi să plecăm de acolo. (Vlad Craioveanu)
Craioveanu a mai povestit că, pentru a filma câteva cadre de la locul unei bătălii de-a lui Ştefan, a trebuit să stea într-o mlaștină îmbrăcat într-o armură grea aproape o oră, timp în care l-au “ciuruit” o mulțime de țânțari. Iar la capitolul impresii deosebit de plăcute, interpretul marelui domnitor a lăudat pentru doritorii care au ocazia să viziteze Mănăstirea Putna bibliotecă locală excepțională, în care sunt păstrate foarte bine cărți de pe vremea lui Ştefan cel Mare.

MAESTRI-emisiune Atlas TV





   ▼ VEZI TOTA LISTA DE EPISODE 

https://www.youtube.com/watch?v=miBo2b0_C9U&index=96&list=PLrrhkQJj3KM38CeEV5Bc-FX2aZMjalNLh

SERGIU NICOLAESCU - ARHIVA TVR SI ANF




Condamnatii emisiune B1 TV


Viaţa din penitenciare se desfăşoară după cu totul alte reguli decât cele cunoscute de cei care nu au probleme cu justiţia. După gratii, oamenii se confruntă cu situaţii inimaginabile. Trebuie să respecte norme uneori de neînţeles pentru noi, cei de afară. Să convieţuiască şi să supravieţuiască în condiţii dure.

Emisiunea prezentată de Adriana Stoicescu dezvăluie o imagine necosmetizată a vieţii din penitenciarele din România.
Telespectatorii află poveşti surprinzătoare trăite de deţinuţi în spatele gratiilor şi abuzurile care se petrec în acest univers. “Condamnaţii” investighează şi cazuri ale unor oameni care au sfârşit în puşcărie fără a fi vinovaţi.










  ▼ VEZI TOTA LISTA DE EPISODE

✍Gangs in Prison -gasti in inchisori




✂World Largest Spiders & other Huge Arachnids, creepy creatures




✍Asteroids




From icy worlds with more fresh water than Earth to flying mountains of pure metal, asteroids shaped our past and promise much for the future. Could these space rocks hold the key to how life in the Universe arises and is extinguished?

✍The Mongol Hordes: Storm From the East



This documentary, is the story of the Mongol Hordes, and how they conquered lands ranging from China to the footsteps of Europe and the Middle East. It covers the life and accomplishments of Genghis Khan and examines the art, culture, science, and technology of Mongol civilization. Genghis Khan left not only a highly trained army, but the beginning of an imperial administrative framework, a system of taxation, a communications network - all of which were built upon and expanded by his successors.

In the middle of the thirteenth century, while Europe was still a patchwork of feudal states, there emerged from the East a vast empire that eventually spanned the breadth of Asia. Before Ghengis Khan, no Mongol nation could be said to exist. Under the banner of one greatest generals in history, the forces of a relatively small and decidedly young nation out-maneuvered and out-thought the armies of Asia and Europe to establish the Mongol Empire.

✂ MISTERELE SCHELETELOR DE VAMPIRI


dd

ROMANIA TURISTICA-BISERICILE PICTATE DIN BUCOVINA

O lectie de geografie pe varfurile Vistea – 2527 m si Moldoveanul – 2544 m.
O expeditie pe Muntii Fagaras, urmand traseul: cota 2.000 a Transfagarasanului, Creasta Fagarasului, de unde poate fi admirat Lacul Balea, si refugiul Caltun, 2.135m si o calatorie spre Varful Negoiu, al II-lea din tara, 2535m, prin Strunga Dracului, unul dintre cele mai periculoase locuri ale Crestei Fagarasului.
O serie de documentare despre locuri sfinţite de frumuseţea spiritului sau a naturii. De la mânăstirile din Oltenia de sub munte până la bisericile pictate din nordul Bucovinei lui Ştefan cel Mare. Trasee şi piscuri ameţitoare din Munţii Făgăraşului, Strunga Dracului, Custura Sărăţii, vârful Negoiu, vestitul Transfăgărăşan, lacul Bâlea, dealurile Buzăului





6-Bisericile pictate ale Bucovinei (Prima parte)



7-Bisericile pictate ale Bucovinei (A doua parte)

 8-Bisericile pictate ale Bucovinei (partea a 3-a)
Romia Tua-08icile pic ale Binei de dm_514a509697f59

ROMANIA TURISTICA -OLTENIA

O lectie de geografie pe varfurile Vistea – 2527 m si Moldoveanul – 2544 m.
O expeditie pe Muntii Fagaras, urmand traseul: cota 2.000 a Transfagarasanului, Creasta Fagarasului, de unde poate fi admirat Lacul Balea, si refugiul Caltun, 2.135m si o calatorie spre Varful Negoiu, al II-lea din tara, 2535m, prin Strunga Dracului, unul dintre cele mai periculoase locuri ale Crestei Fagarasului. O serie de documentare despre locuri sfinţite de frumuseţea spiritului sau a naturii. De la mânăstirile din Oltenia de sub munte până la bisericile pictate din nordul Bucovinei lui Ştefan cel Mare. Trasee şi piscuri ameţitoare din Munţii Făgăraşului, Strunga Dracului, Custura Sărăţii, vârful Negoiu, vestitul Transfăgărăşan, lacul Bâlea, dealurile Buzăului…

4-Oltenia de sub munte-Bistrita, lumina si îmblanzirea firii 




5-Oltenia de sub munte-Hurezi

ROMANIA TURISTICA -MUNTII FAGARAS


     O lectie de geografie pe varfurile Vistea – 2527 m si Moldoveanul – 2544 m.
O expeditie pe Muntii Fagaras, urmand traseul: cota 2.000 a Transfagarasanului, Creasta Fagarasului, de unde poate fi admirat Lacul Balea, si refugiul Caltun, 2.135m si o calatorie spre Varful Negoiu, al II-lea din tara, 2535m, prin Strunga Dracului, unul dintre cele mai periculoase locuri ale Crestei Fagarasului.
O serie de documentare despre locuri sfinţite de frumuseţea spiritului sau a naturii. De la mânăstirile din Oltenia de sub munte până la bisericile pictate din nordul Bucovinei lui Ştefan cel Mare. Trasee şi piscuri ameţitoare din Munţii Făgăraşului, Strunga Dracului, Custura Sărăţii, vârful Negoiu, vestitul Transfăgărăşan, lacul Bâlea, dealurile Buzăului…



Muntii Fagaras-Olandezul zburator






Muntii Fagaras-Negoiu frate cu romanu




Muntii Fagaras-Pe taisul Custurii



Nature's Great Events BBC ONLINE SUBTITRAT - [2009]



This is a documentary series looking at the most dramatic wildlife spectacles on our planet. We see the impact of the melting of the arctic ice in the summer, the annual return of the salmon to spawn, where the Okavango turns many thousands of miles into a lush wetlands. We also see the impact of the migration of wildebeest on a pride of lions, the annual winter sardine run along the coast of Africa, and the great feast in the ocean when the plankton blooms.
http://www.hdfilm.ro/film-nature%27s-great-events-filme-online-2191.html

1. "The Great Melt"


2. "The Great Salmon Run"


3. "The Great Migration"

4. "The Great Tide"


5. "The Great Flood"


6. "The Great Feast"

O mie de locuri de vazut intr-o viata

Prezentarea episodului: Străbătând Franţa, Albin şi Melanie Ulles fac o baie de cultură galică, din care nu lipsesc arta, moda şi jocurile.
Luaţi-vă repede paşaportul, căci aveţi şansa de a străbate lumea într-o serie nouă şi incitantă, inspirată de best-seller-ul Patriciei Schultz, “O mie de locuri de văzut într-o viaţă”. Programul îi poartă pe Alvin şi Melanie Ulle, doi tineri căsătoriţi din Colorado, într-o călătorie de 14 săptămâni prin 13 ţări, surprinzând chintesenţa spiritului de explorare, descoperire şi îmbogăţire sufletească. Aleşi din peste 900 cupluri, Alvin şi Melanie vizitează 100 dintre cele 1 000 locuri prezentate, între care Peru, Alaska, Mexic, Brazilia, Africa de Sud, Franţa, Italia, India, Nepal, Cambodgia, Australia şi Hawaii. În fiecare locaţie, ei descoperă tradiţii şi elemente unice, aflând unde e mai bine să îţi faci tatuaje cu henna într-un bazar indian, să zdrobeşti struguri cu picioarele goale într-o podgorie italiană, să cauţi aur în Yukon şi să joci cărţi toată noaptea în Monaco.

in curand stimati privitori

Articol original: O mie de locuri de vazut intr-o viata: Franta (2007) - Top Filme Documentare - Vizioneaza Gratuit Documentare Online