Nu vom ști niciodată câți oameni au căzut victime comunismului între Revoluția din Octombrie 1917 și moartea lui Stalin, în martie 1953. Unii istorici estimează că au murit 20 de milioane, alții 50 de milioane. Alte câteva milioane au fost sclavi în gulag, sistemul de mine, fabrici și exploatări care a stat la baza motorului sovietic al industrializării.
Realizat de Angus Macqueens, Gulag este un film documentar extraordinar, cu durata totală de trei ore, un efort colosal din partea BBC dedicat infamului gulag și efectului său asupra Rusiei. Mult mai mulți oameni au murit în gulagul stalinist decât sub regimul lui Hitler, iar documentarul aruncă o lumină nouă asupra acestei perioade teribile din istoria recentă rusă, cu efectele sale asupra vieții contemporane.
Gulag este o călătorie ce începe cu un canal de la periferia Moscovei spre deșerturile din Asia Centrală și pustiul înghețat al Arcticii, prin inima societății și istoriei Rusiei. Nu este doar o istorie a represiunii, ci o explorare a modului în care sistemul de lagăre a devenit o metaforă pentru Rusia Sovietică, întrucât lagărele au combinat represiunea cu un scop economic uriaș, aflându-se în centrul planurilor de industrializare ale lui Stalin.
Gulagul a fost o tragedie la o scară copleșitoare. Povestirile dintr-o lume de coșmar, spuse atât în cuvintele victimelor cât și ale torționarilor, continuă să bântuie societatea din zilele noastre. Parlamentul Rusiei și jumătate din Moscova au fost construite prin munca sclavilor. Legendarul Canal al Volgăi a fost construit de gulag, iar oamenii care au murit în timpul lucrărilor au fost aruncați în cimentul pereților. Serialul a fost realizat în 1999