Este ora opt dimineaþa, în Seul, Coreea, si eu sunt între multimile de la primul si al doilea serviciu religios în Biserica Evanghelica Yoido. Aceasta este protestantismul la începutul secolului XXI. În a cincea parte din serialul de istorie a crestinismului, urmãrim expansiunea exuberanþã a credintei, care s-a rãspândit pe tot globul. Protestantismul Evanghelic. Astãzi, acesta este asociat cu emotii sângeroase si, de unii, cu politica conservatoare. Dar întreaga poveste nu este ceea ce ati putea astepta. În episodul anterior am arãtat cum credinta protestantã s-a rupt de Catolicismul medieval, pentru a construi o patrie protestantã în Europa. Acum, vom urma evenimentele care au dus la spargerea granitelor sale. America, Africa, chiar si Asia. Protestantismul s-a nãscut dintr-o revolutie religioasã în sec XVI: Reforma.
01-Primii crestini-O istorie a Crestinismului(2009)
De-a lungul a doua mii de ani, crestinismul a fost una dintre religiile dominante în istoria lumii, inspirând credinta, dar si intrigi murdare. Este o epopee cu o distributie stralucitoare de personaje, de la Isus însusi si apostolii sai la împaratese, regi si papi. De la reformatori sau lideri ai constiintei umane la cruciati si oameni sadici. Credinta ne poate transforma în bine sau în rau. A împins fiinta umana la gesturi criminale absurde, dar si pe cele mai înalte culmi de generozitate si creativitate. Crestinismul a supravietuit persecutiei, separarilor, razboaielor religioase, batjocurii si urii. Astazi exista doua miliarde de crestini – o treime din omenire.Protestanti, Catolici, Ortodocsi, Penticostali si multi altii. În adâncul credintei crestine exista o esenta comuna tuturor acestora, dar care e aceasta?
03 Ortodoxia: Din imperiu in imperiu (2009)
Aici, în Biserica Sfintei Întelepciuni de la Constantinopole, la 16 iulie 1054, a avut loc un dezastru pentru cresstinism. A fost, de fapt, în timpul unei slujbe, când o delegatie papala s-a dus semeatã pânã la altar si a pus pe el un document prin care excomunica Patriarhul, liderul Bisericii din Constantinopole. Patriarhul, ca rãspuns, l-a excomunicat si el pe Papã. Acest moment este amintit cã Marea Schisma, o rupturã între crestinismul Ortodox (de Est) si cel Catolic (de Vest). La acel moment pãrea doar un incident minor dintr-o întreagã serie de dezacorduri. Dar realitatea este cã, dupã o mie de ani, divizarea între Est si Vest încã existã. Astãzi, crestinismul ortodox al europei Rãsãritene înfloreste în Balcani si Rusia. Si are peste 150 de milioane de credinciosi, la nivel mondial. Dar mare parte a acestui episod urmãreste lupta sã pentru supravietuire. Dupã zilele sale de glorie în Imperiul Roman de Rãsãrit a stat chiar în calea expansiunii musulmane, a suferit trãdãri din partea cruciatilor catolici, a fost obligat de cãtre Tãrii Rusiei sã se alieze cu tirania si aproape s-a confruntat cu disparitia sub comunismul sovietic. Deci, ce este Ortodoxia?
06-Dumnezeu in boxa acuzatilor (2009)
În acest episod final încercam sã întelegem istoria crestinã recentã si viitorul sãu. De 2.000 de ani, rãspunsul crestin la marile întrebãri ale existentei a fost credinta în Dumnezeu, asa cum este revelata prin Iisus Hristos. Aceasta a dat un sens vietii si mortii. A tras învãtãminte din greseli. Dar istoria recentã a crestinismului a fost descrisã ca o mare de credinrã, cu un reflux accentuat în fata avansului neobosit al stiinþei, logicii si progresului.
04-Reforma – Individul in fata lui Dumnezeu (2009)
Comunitatea Amish din Pennsylvania este formatã din tipi linistiti si pasnici. Si totusi, cu cinci secole în urmã, strãmosii lor au fost vãzuti cã unii dintre cei mai periculosi oameni din Europa. Erau radicali: Protestanti. Unul din zecile de grupuri în care a fost sfâsiatã Biserica Catolicã în sec. al 16-lea. În a patra parte a acestei Istorii a Crestinismului, voi analiza declansatorul revolutiei religioase. Voi încerca sã dau înteles cumplitelor rãzboaie si suferinte cu care a aprins Europa, si sã arãt de ce a adus totodatã o mare bucurie si eliberare. Vreau sã vãd cum a ripostat Bisericã de Vest, reînnoirea catolicismului. Dintre toate bisericile nebunesti vãzute în Mexic …aceasta este sigur cea mai nebuneascã. Mai presus de toate, vreau sã înteleg cum o credintã bazatã pe ascultare si pe autoritatea clerului a dat nastere alteia, în care o persoanã da socotealã numai lui Dumnezeu. În 1500, crestinismul cunoscut de cei mai multi europeni occidentali a fost bisericã care se auto-numea Catolicã, biserica Papei de la Roma.
02-Catolicismul, Sclipirea neasteptata a Romei
Acum 80 de ani, mama mea era doar o fetitã din localitatea Staffordshire Potteries. Într-o zi se plimba cu bunicul meu, care era un membru de bazã al comunitãtii locale din parohia Bisericii Anglicane, când au trecut pe lângã o bisericã pe care ea a dorit sã o viziteze pentru cã era o bisericã Romano-Catolicã, si era curioasã pentru cã nu mai vãzuse niciuna. Tatãl ei i-a spus rãspicat cã ar fi extrem de nemultumit dacã ea ar intra mãcar într-o bisericã Romano-Catolicã… Pentru el, Roma era o lume strãinã, capabilã sã întineze stilul de viatã englezesc. Aceasta pare a fi o lume demult apusa. Si bunicul meu nu este prin preajmã pentru mã opri sã explorez. Deci, a doua mea cãlãtorie în crestinism mã duce în istoria Bisericii care se autointituleazã Catolicã. Sediul acesteia este la Vatican în Roma… un stat independent, suveran cu influentã asupra întregii lumi. Mai bine de un miliard de creºtini privesc cãtre Roma. Asta înseamnã mai mult de jumãtate din toþi crestinii de pe planetã.
Abonați-vă la:
Postări
(
Atom
)